Udgivet i Skriv en kommentar

Lækre opskrifter og nyttig viden om SPELT

Spelt:

Spelt er en af de ældgamle hvedesorter, der har været dyrket de sidste 3000 år.

Spelt har en utrolig god bageevne og en god fyldig smag der er nærmest nøddeagtig.

Spelt giver struktur og smag til brødet, samt en anden og lidt grovere tekstur til kager & desserter.

-Speltotto til 2 personer:

4 skalotteløg

4 fed hvidløg

2 gulerødder

½ bakke champignon

200 g  skyllede speltkerner

1½ dl hvidvin

ca. 1 l grønsagsfond

2 spsk. revet parmesan

Revet skal fra en citron

Timian og Persille efter smag

Skær løg, gulerødder og hvidløg i tern og svits det godt i olie. Tilsæt de rensede svampe og de skyllede speltkerner. Hæld hvidvinen i gryden og lad det fordampe. Husk at røre godt og ofte. Herefter tilsættes fonden og retten koger ind, Vend urter, citronskal og parmesan i, lige inden servering. 

God appetit..

 

 

-Rustikt speltbrød

50 g gær

5 dl lunken vand

2 tsk. groft salt

1 tsk. honning

650 g fuldskornsspeltmel 

Opløs gæren i det lunkne vand, tilsæt salt og honning. Tilsæt mel og ælt godt igennem. Dejen skal have en fin elastisk konsistens. Kom dejen i hævekurven, drysset med rigeligt mel. Lad den hæve tildækket i 2 timer. Vend derefter forsigtigt brødet ud på en bageplade. Bages ved 200 grader i cirka 40 minutter. Stil en bradepande med vand nederst i ovnen imens brødet bager. Det giver et saftigt brød med en lækker sprød skorpe.

God appetit….

 

 

-Lækre speltvafler

2½ dl vand

½ tsk. salt

1 spsk. rørsukker

1 tsk. bagepulver

3 dl fuldkornsspeltmel

2 dl piskefløde

 

Rør vand, salt, rørsukker. bagepulver, og mel sammen. Pisk fløden og vend den forsigtig i blandingen. Smør vaffeljernet med smør og bag vaflerne. Server vaflerne med en lækker hjemmelavet marmelade til og evt. en god klat creme fraiche.

God appetit…

 

 

Mangler du en “sød” afslutning til din brunch for veninderne eller har du bare lyst til lidt lækkert til kaffen, så skulle du prøve disse rustikke kanelsnegle.

-Rustik kanelkage med grahams speltmel

Til 1 stor kanelkage eller 2 små

50 g gær

2½ dl lunken mælk

2 spsk. rørsukker

½ tsk. salt

2 æg

2 spsk. olie

250 g grahamsspeltmel

250 g hvedemel

Rør gæren ud i den lunkne mælk. Tilsæt salt, sukker, æg og olie. Tilsæt de to slags mel og ælt dejen godt. Lad den hæve tildækket et lunt sted i cirka 45 minutter.

Fyld til kanelsneglene – kagen:

2 spsk. olie

1 dl farin

3 spsk. rørsukker

2 spsk. kanel

2 spsk. mælk

Det hele røres godt sammen.

Rul dejen ud til en lang, tyk pølse. Smør fyldet på. Rul/ vikl pølsen sammen til en stor kanelsnegl. Rul/ vikl den direkte sammen i en hævekurv foret med bagepapir. Lad kagen efterhæve i 1 time. Pensl med sammenpisket æg. Kagen – Sneglen bages ved 180 grader i cirka 40 minutter. Tjek om den er  gennembagt inden du tager den ud af ovnen.

Glasur:

3 dl flormelis

2 spsk. vand

Rør flormelis og vand sammen. Pynt kagen med glasuren.

God appetit…

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *