Udgivet i Skriv en kommentar

Fastelavn er mit navn…

Historien om fastelavn:

I middelalderen og frem til 1800 tallet spiste overklassen en slags hvedebolle til fastelavn. Dengang var hvede sjældent og kostbart. Bollerne købte man hos bageren, da det var de færreste husstande, der havde en decideret ovn. I midten af 18oo tallet blev den første opskrift på fastelavnsboller udgivet i en kogebog. Da havde hveden fået selskab af sukat, rosiner og kardemomme. Frøken Jensen udgiver sin første kogebog i 1901. Og i hendes opskrifter er margarinen rullet ind i den færdige dej a la wienerbrød. Det med at fylde creme eller flødeskum i fastelavnsboller kommer først til endnu senere.

Lækre opskrifter på fastelavnsboller

                                 

Fastelavnsboller

12 stk.

½ dl lunken mælk

25 g gær

½ tsk. kardemomme

1 æg

1 spsk. sukker

et nip salt

cirka 350 g mel

100 g blødt smør

 Remonce:

 

150 g blødt smør

150 g marcipan

150 g sukker

Start med at røre remoncen sammen, så den kan stilles på køl. Den skal røres, til det er en ensartet masse. Rør gæren ud i den lunke mælk, tilsæt sukker, salt og kardemomme. Rør ægget i og tilsæt melet og det bløde smør. Ælt dejen godt sammen. Rul den ud på et mel drysset bord. Skær dejen i passende stykker og kom en klat remonce på hver. Formes derefter til en bolle ved at bukke hjørnerne ind under, så fyldet bliver inde i bollen.

Bages ved 200 grader i cirka 12 minutter. 

Pyntes med glasur, når de er afkølet. De små hjerter er lavet med glasur tilsat kakao. Den mørke glasur kommes i et lille kræmmerhus og sprøjtes ud i hjerteform i den hvide glasur, når denne er tør.

 

Vandbakkelser

10 stk

80 g smør

2 dl vand

100 g hvedemel

3 æg

 

Fyld:

2½ dl fløde

2 spsk. nutella

blåbær

 

Bring vand og smør i kog, tilsæt melet. Tag gryden af varmen og rør godt sammen. Pisk æggene godt sammen og tilsæt med el-pisker æggemassen lidt efter lidt. Sæt dejen på en bageplade med to skeer. Vandbakkelserne bages midt i ovnen i cirka 25 minutter ved 200 grader. Pisk fløden og smag til med nutella. Kom cremen inden i vandbakkelserne sammen med blåbær, når de er helt kolde.

God appetit…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *